Léto je v plném proudu a vy si užíváte dovolené, výlety nebo koupání v přírodě. Ale co s jídlem? Máte před sebou výzvu – naplánovat, co budete jíst, když jste na cestách. Ale nebojte se, jsme tu, abychom vám dali pár tipů, jak se na dovolené nebo výletech najíst zdravě, aniž byste se museli omezovat jen na suché chleby a instantní polévky.
1. Dovolená, výlet nebo vandr? Restaurace jsou vaši přátelé!
Plánování je základ, protože jak se říká, štěstí přeje připraveným. A platí to i v případě jídla. Doma si v klidu proklikejte mapy a aplikace, které hodnotí restaurace v místě vaší dovolené. Mrkněte na fotky jídel, projděte si hodnocení ostatních uživatelů a vyberte si podniky, které odpovídají vašim představám. Tím se vyhnete nezdravému fastfoodu a stánkům s pochybně vypadajícími klobásami. Je lepší mít v rukávu několik možností, protože nikdy nevíte, kdy bude váš vybraný podnik praskat ve švech.
2. Dovolená v apartmánu – zdravá kuchyně na dosah ruky.
Pokud jste si na dovolené vybrali apartmán s kuchyňkou a lednicí, máte skoro vyhráno. Můžete si nakoupit čerstvé potraviny v místních obchodech nebo na trhu a nemusíte se bát, že strávíte polovinu dovolené vařením. Existuje spousta jednoduchých, zdravých a chutných jídel, které zvládnete připravit během chvíle. A věřte, že když si připravíte čerstvé lokální ingredience, zážitek z dovolené bude ještě lepší!
3. Hotel s plnou penzí nebo polopenzí? Udělejte si vlastní svačinku.
Hotely s plnou penzí jsou fajn, ale ne vždy máte zajištěný dostatek zeleniny nebo ovoce. Řešení? Vezměte si s sebou malé prkénko, nožík a krabičku na svačiny. V místních obchodech koupíte čerstvou zeleninu a ovoce, které si můžete připravit i v hotelovém pokoji a nosit si je s sebou na pláž jako zdravou svačinku.
Domácí zásoby – připraveným štěstí přeje!
Když balíte na dovolenou, myslete na to, jaké potraviny s sebou vezmete. Vyberte ty, které se hned nezkazí, nebo využijte chladicí tašku či dokonce ledničku do auta. Co si vzít z domova? Různé obložené sendviče, bagety, domácí muffiny nebo granolu, ovoce a zeleninu, která dlouho vydrží. Skvělou volbou jsou také mražené zásoby – guláš, omáčky nebo různé masové směsi, které po rozmrazení zachrání nejeden večer.
Co dalšího přibalit na cestu?
Zvažte přílohy jako kuskus, bulgur nebo těstoviny, maso v konzervě nebo sušené maso, omáčky a čerstvou či konzervovanou zeleninu. Ořechy, sušené ovoce, vločky a domácí müsli jsou také skvělou volbou. Nezapomeňte na koření a olej, protože to, co dokoupíte na místě, vám už jen zpestří jídelníček.
V dnešní době je na trhu také široká nabídka kvalitních hotových jídel, která jsou ideální pro kempování nebo když chcete změnu. A nakonec, nezapomínejte na pitný režim – voda je základ, ale nebojte se sáhnout i po lokálním osvěžení.
Recept na rychlý kuskus – pro gurmány na cestách
Doba přípravy: 10 minut
SUROVINY:
- Kuskus (množství dle strávníků)
- Koření dle chuti
- Čerstvá nebo konzervovaná zelenina
- Olej
- Mozzarella nebo plechovka tuňáka
POSTUP:
Kuskus zalijte horkou vodou a nechte odstát, až se voda vsákne. Pak přimíchejte zeleninu a mozzarellu nebo tuňáka z konzervy. Vše zakápněte trochou oleje a dochuťte podle svého gusta.
Ať už jedete na dovolenou nebo jen na výlet, s těmito tipy si můžete být jistí, že budete jíst zdravě a chutně, ať jste kdekoliv. Takže připravte své chladicí tašky, vezměte s sebou nožík a prkénko a vyrazte směle za dobrodružstvím!
Autor: Mgr. Jana Kolářová
Zdroje:
https://aktin.cz/zdrave-jist-se-da-i-na-dovolenych-ci-festacich-10-tipu-jak-na-to
https://www.bezhladoveni.cz/potraviny-z-nichz-uvarite-i-pod-stanem/