Možná už vám pomalu docházejí nápady na svačinky pro děti, možná přemýšlíte o obohacení vašeho jídelníčku o nová jídla. Zpozorněte! Máme pro vás bezva tip na zajímavý sýr. Tento sýr je tvořený droboučkými hrudkami a smetanou. Už víte o jaký sýr se jedná? Ano správně, je to cottage cheese.
Cottage je chutný a výživný sýr, který rozhodně stojí zato zařadit ho do svého jídelníčku.
Kde se vzal cottage?
Sýr cottage pochází z Anglie, jak už je asi patrné z jeho názvu. Prvopočátky neznáme, ale první dohledatelná zmínka pochází ze začátku 17. století. Dříve se vyráběl na anglickém venkově a to zejména na farmách. Později se rozšířil a vyráběl se téměř v každé chalupě – odtud pochází i jeho název.
K jeho výrobě se používalo zkyslé kravské mléko nebo kozí či ovčí mléko.
Jak se cottage vyrábí dnes?
V současné době se k jeho výrobě používá odtučněné mléko a využívá se kombinace sladkého a kyselého srážení. Dále se používá syřidlo, mlékárenské kultury, smetana a sůl. Neprochází tepelnou úpravou, proto je zdrojem prospěšných bakterií. Jedná se o čerstvý nezrající sýr.
Jaký má vliv na naše zdraví?
- zdroj kvalitních bílkovin – dobře zasytí
- nízký glykemický index
- obsahuje vápník
- nízký obsah tuku – ocení lidé, kteří si hlídají svojí hmotnost
- sacharidy – zejména laktózu – pozor si musí dát lidé s intolerancí laktózy
- minerální látky
- zdroj prospěšných bakterií – kladný vliv na naše střeva
Jak vybrat správně cottage v obchodě?
Přes kelímek jistě nezjistíte, jak cottage uvnitř vypadá. Jedna možnost je koupit si víc druhů a prostě je ochutnat. Druhá možnost je, že s kelímkem trochu zatřesete. V kelímku nesmí být moc smetany a neměl by šplouchat.
Využití v kuchyni
- Pomazánky – z cottage můžete vyrobit řadu pomazánek. Např. vajíčkovou se šunkou, tuňákovou nebo zeleninovou.
- Pečivo – cottage lívance – ty si můžete připravit ve sladké i slané verzi. Skvěle se hodí na snídani. Sladkou verzi obložte čerstvým ovocem, slanou zase čerstvou zeleninou.
- Dresing – chtěli byste ozvláštnit dip ke grilované zelenině či masu? Připravte si dresing z cottage. Do cottage přidejte sůl, oblíbené bylinky a trochu citrónové šťávy. Vše řádně promíchejte a nechte chvilku uležet v chladu v lednici. Pokud by vám vadila konzistence dipu, tak vše dohladka rozmixujte.
- Zeleninový salát – připravte si váš oblíbený zeleninový salát a přimíchejte do něj cottage a bylinky.
- Koláč – cottage můžete využít i při pečení koláčů a to zejména na estonský koláč, který je plný sýru cottage.
- Zmrzlina – cottage rozmixujte se zralým banánem, můžete přidat i další ovoce např. jahody, borůvky. Směs nalijte do formiček na nanuky a zmrazte.
Autor: Mgr. Jana Kolářová
Zdroje:
https://www.jimeto.cz/cottage-syr/
https://www.stobklub.cz/clanek/vyjimecny-syr-jmenem-cottage/
https://www.prozeny.cz/clanek/cottage-otloukanek-mezi-syry-ma-super-vyzivove-hodnoty-71104
https://www.az-recepty.cz/p/cottage/