Došly vám nápady na rychlou a výživnou svačinku? Určitě doma máte ovesné vločky, takže dnes si povíme jak je zužitkovat. Před tím si ale řekneme něco o jejich výhodách pro naše zdraví...
Oves setý – Avena sativa
Oves setý se k nám dostal jako plevel mezi pšenicí a ječmenem. Jedná se o jednoletou rostlinu dosahující výšky 40-120 cm. Z hlediska pěstování je to nejmladší kulturní plodina. Pěstuje se zejména pro zisk zrna z obilky. V současné době je vyšlechtěno mnoho odrůd. Oves se využívá v potravinářském, kosmetickém, farmaceutickém průmyslu nebo jako krmení pro koně.
Vliv na zdraví
- má protizánětlivé účinky
- působí na ekzématickou kůži – využívají se koupele u dětí s atopickým ekzémem
- působí příznivě na vysokou hladinu cholesterolu
- bohatý zdroj vlákniny
- pomáhá při trávicích potížích
- pomáhá při nemocech nervové soustavy
Živiny obsažené v ovesných vločkách
- bohatý zdroj polysacharidů
- bohatý zdroj rozpustné vlákniny – příznivě působí proti zácpě
- bílkoviny – je dobré kombinovat ovesné vločky s luštěninami. Dobře se doplňují ve složení aminokyselin.
- tuky
- obsahuje lecitin – ovlivňuje příznivě funkci nervové soustavy
- obsahuje avenasterol – rostliný sterol, připomínající složením cholesterol. Pomáhá snižovat jeho hladinu v krvi.
- vitamíny skupiny B
- obsahuje fosfor a železo
Zajímavosti
- v Anglosaských zemích z něj vařili některé druhy piv
- v Rusku z něj vyráběli alkoholický nápoj
- ve Skotsku z ovsa dříve vyráběli whisky
- už staří Germáni z ovsa vařili kaši
- z ovsa se dříve vařil čaj a využíval se jako léčivo
Jak už bylo řečeno oves má velké využití v kuchyni. Můžeme z něj připravit ovesné sušenky, základ pro cheescake, tyčinky, lívanečky nebo drobenku na koláč, dále kaše, jak na sladko, tak na slano. Můžeme ovesné vločky přidat do polévek, masa nebo pomazánek.
Recept na jednoduché ovesné sušenky
Suroviny:
- 2 ks zralých banánů
- 1 hrnek jemných ovesných vloček
- špetka mleté skořice
- podle chuti můžete přidat nasekané ořechy, kokos nebo rozinky
Postup:
Troubu si zapneme na 160°C. Plech na pečení vyložíme pečícím papírem. V misce vidličkou rozmačkáme banány a postupně k nim přisypáváme ovesné vločky. Přidáme trochu skořice. Vše důkladně promícháme. Pokud si sušenky chcete ozvláštnit přidejte ještě hrst nasekaných ořechů např.: vlašských ořechů. Pomocí lžíce vykrajujte ze směsi malé hromádky, které umístěte na plech vyložený pečícím papírem. Sušenky pečte zhruba 15 minut.
Dobrou chuť:-)
Autor: Mgr. Jana Kolářová
Zdroje:
https://www.magazinzdravi.cz/oves-20090121
http://www.kvetenacr.cz/detail.asp?IDdetail=817
https://www.serafinbyliny.cz/herbar/oves-sety-detail-128
https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76775.aspx
https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/oves-a-zdravi-je-bohatym-zdrojem-vlakniny/
https://www.dama.cz/clanek/rychle-ovesne-susenky-vam-na-posledni-chvili-zachrani-vanoce-5-topreceptu
https://www.toprecepty.cz/recept/28146-bananove-ovesne-susenky/
Foto:Photo by Monika Grabkowska on Unsplash