Ocet si určitě zaslouží naši pozornost. V kuchyni ho využíváme k přípravě či konzervaci jídel. Kromě přípravy pokrmů ho můžeme využít i k dezinfekci naší domácnosti. Některé druhy octů se dají využít při nachlazení, či pro úpravu vysokého krevního tlaku.
Historie
Úplně na začátku lidé netušili, že objevili ocet. Původně ocet vznikl spontánně nejčastěji z vína nebo piva. Ocet se využíval už pravděpodobně před 10 000 lety. Například ve starém Egyptě se vyráběl z medu, v Babyloně z datlových palem a v Mezopotámii zase z vína. Ve 14. století se začal používat jako dochucovadlo nebo nápoj s léčivými účinky. Lékárník F.T. Kützing se pokusil o první vědecké popsání vzniku octa. Jeho teorii pak potvrdil L. Pasteur a to, že ocet vzniká za účasti mikroorganismů.
Jak vznikne ocet?
K výrobě potravinářského octa je potřeba:
- tekutina obsahující ethanol (např.: víno) nebo ovocné slupky
- bakterie rodu Acetobacter
- kyslík
Ocet vzniká kvašením za přítomnosti kyslíku, kdy bakterie rodu Acetobacter využívají a rozkládají alkohol za vzniku kyseliny octové. Bakterie se pak v tekutině drží na povrchu (,,octová matka‘‘) a jsou využívány při další výrobě octa, kdy slouží jako startér.
Ocet se může vyrábět pomocí čtyř různých metod. Jedná se o:
- povrchovou metodu – zde se využívá octové matky
- sudovou – využívají se hobliny buku
- fingovou
- submerzní - nejmodernější
Ocet je poté skladován na temném místě bez přístupu vzduchu. Většina octu prochází pasterizací, čímž se úplně deaktivují bakterie.
Druhy octa
- Kvasný lihový – jeden z nejsilnější octů. Využívá se do omáček, nakládání okurek a zeleniny. Kromě kuchyně ho můžete využít k úklidu domácnosti – k odstranění vodního kamene, na vyčištění pračky, myčky. Pokud si připravíte do rozprašovače ocet a vodu, můžete tento koncentrát použít k dezinfekci lednice či odpadkového koše. Dále ocet můžete využít v kombinaci s jedlou sodou na vyčištění připečených míst např.: na sporáku či v troubě.
- Vinný – můžete mít červený, bílý případně růžový. K jeho výrobě se využívá hroznová šťáva. Bílý ocet se využívá do omáček k rybám a červený zase ke zvěřině. Zvláště velké využití má ve studené kuchyni, kde se používá k přípravě zálivek do salátů.
- Jablečný – k jeho výrobě se využívá jablečný mošt. Opět se hodí do salátů, k rybám, ale i na pečenou zeleninu.
- Ovocný – k jeho výrobě se využívá ovoce, jablka, maliny, rybíz. Můžete ho využít k dezertům či zmrzlině.
- Sladový – k výrobě se využívá pivo či pivní kaše. Je oblíbený zejména v Británii.
- Zeleninový – využívá se k jeho výrobě zelenina např.: mrkev, okurka
- Asijský – k výrobě se používá rýže a různé obiloviny
- Balsamico a sherry - jsou speciální druhy vinného octa
- Ochucené octy – do kvasného nebo vinného octa přidáme bylinky či koření a necháme odležet.
Vliv na zdraví
Každý ocet má určité účinky na naše zdraví. My se však podíváme na jablečný ocet a jeho vliv na naše zdraví:
- snižuje hladinu cukru v krvi
- snižuje krevní tlak
- navozuje pocit sytosti
Autor: Mgr. Jana Kolářová
Zdroje:
https://brnovomfass.cz/produkty/octy/o-octech/
https://www.novinky.cz/clanek/zena-styl-ocet-nejen-pro-chut-ale-i-pro-zdravi-40164577
https://brnovomfass.cz/produkty/octy/o-octech/
https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/obycejny-ocet-je-skvely-pri-uklidu-i-na-prani-jak-ho-vyuzit-v-domacnosti
https://www.kucharkaprodceru.cz/ocet-druhy/
https://www.jidloaradost.ambi.cz/clanky/ocet-staromodni-dochucovadlo/
https://www.ireceptar.cz/zdravi/jablecny-ocet-zdravi-30000227.html
https://www.drmax.cz/clanky/jablecny-ocet-skvely-do-kuchyne-a-vyborny-pro-zdravi