Čím potěšit své blízké, tak aby jim dárek udělal radost a zároveň nedostali jen další lapač prachu? Nejlepší dárky jsou ty, které můžou sníst anebo vypít. V dnešním článku vám proto dáme tipy na jedlé vánoční dárky, které můžete sami připravit doma. Vlastnoručně vyrobené dárky, totiž udělají největší radost, a ještě se do jejich výroby může zapojit celá rodina.
1. Sklenice s mixem oříšků
Na trhu je nepřeberné množství různých druhů oříšků. Vybírejte podle vkusu obdarovaného. Můžete vytvořit mix pražených oříšků, čokoládových anebo jen obyčejných bez příchutě.
Potřeby:
- hezké skleněné sklenice s víčkem
- různé druhy oříšků
Tipy:
1) Skleněnou sklenici můžete ozdobit pomocí fixů na sklo
2) Pomocí štítkovače vyrobte štítek s popiskem a ten nalepte na sklenici
3) Místo sklenice můžete použít průhledné celofánové sáčky
2. Vlastnoručně namíchané koření
Na vlastnoručně namíchané koření se můžete připravit už během roku. Pokud máte zahrádku anebo balkón, vysázejte si na jaře různé druhy bylinek. Ty potom sesbírejte a usušte. Můžete si pak namíchat různé mixy sušených bylinek nebo připravit ochucenou sůl.
Potřeby:
- hrubozrnná mořská nebo himalájská sůl
- čerstvé bylinky dle výběru (libeček, oregano, rozmarýn atd.)
- pečící papír
- uzavíratelná skleněná nádoba
Bylinky omyjeme, necháme proschnout. Ze stonků otrháme listy bylinek – použijeme jen listy. Bylinky buď můžeme pokrájet kolíbkovým nožem nebo rozmixovat v mixeru. Takto připravené bylinky promícháme se solí a rozprostřeme na pečící papír a necháme několik dní proschnout nebo prosušíme v troubě na 80 °C cca 20 minut. Proschlou bylinkovou sůl přendáme do uzavíratelné skleněné nádoby nebo skleněného mlýnku.
Tip: Do bylinkové soli můžete použít i několik druhů bylinek.
3. Lahev s receptem na perník
Jistě máte v rodině oblíbený recept na perník. Připravte si veškeré sypké suroviny kromě kypřícího prášku do perníku či jedlé sody. Ty je opravdu vhodné přidat až těsně před pečením. Dále budete potřebovat skleněnou uzavíratelnou lahev. Do lahve postupně přidávejte jednotlivé sypké suroviny, na vrch sypkých surovin můžete přidat kousky kvalitní čokolády a oříšky. Lahev zavíčkujte. Zbytek surovin, které jsou potřeba napište na lísteček. V rohu lístečku udělejte pomocí děrovačky na papír dírku. Lísteček přivažte za hrdlo lahve. Vršek lahve s víčkem ozdobte. Lahev opět můžete hezky ozdobit pomocí fixů. Fantazii se meze nekladou.
Tip: Místo receptu na perník můžete použít recept na kefírový koláč, sušenky atd.
4. Pečený ovocný čaj
Každý se jistě rád v zimě zahřeje, tak proč nepřipravit výborný pečený čaj. Pečený čaj můžete připravit už v létě, kdy je k dispozici velké množství čerstvého ovoce.
Potřeby:
• 800 g cukru
• 1-2 ks citrónu
• badyán
• 4 ks hřebíčku
• 2 lžičky skořice
• 2 kg čerstvého ovoce – lepší je drobné
Ovoce omyjeme, větší kusy pokrájíme a přendáme do zapékací misky. Zasypeme cukrem a přidáme koření. Nakonec poklademe kolečky citrónu. Dáme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 20–30 minut. Během pečení několikrát promícháme. Po upečení ihned plníme do skleniček, které zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Je vhodné před použitím skleničky vysterilizovat např.: v troubě.
5. Nakládaný sýr
Milovníky sýru jistě potěší domácí nakládaný sýr. Můžete naložit hermelín, camembert nebo třeba balkánský sýr.
Potřeby:
- uzavíratelná skleněná sklenice
- olej
- balkánský sýr
- cibule
- česnek
- čerstvý rozmarýn
- chilli paprička
- kuličky pepře – nejlépe barevného
Balkánský sýr pokrájíme na kostky a dáme stranou. Nakrájíme cibuli na proužky, česnek oloupeme a pokrájíme na plátky. Na dno sklenice dáme trochu oleje a proužky cibule, česneku a chilli papričku. Poté dáme vrstvu kostek balkánského sýru, část cibule, česneku, pár kuliček pepře a snítku rozmarýnu a pokračujeme ve vrstvení až naplníme sklenici. Vše zalijeme olejem a uložíme do lednice. Sklenici můžeme několikrát otočit, aby se koření promíchalo. Po pár dnech můžeme ochutnat.
Tip na další jedlé dárky: Domácí likér, domácí sirupy, marmelády a džemy, nakládanou zeleninu, domácí povidla, pečené sušenky, domácí ořechové máslo atd. Krásné Vánoce!
Autor: Mgr. Jana Kolářová
Zdroje:
https://kavarna.4home.cz/clanky/recepty/5-tipu-na-domaci-jedle-darky-ktere-potesi-kazdeho-mlsouna/?gclid=CjwKCAiAhKycBhAQEiwAgf19ej4y4HHFQ78wYsd0vI2RjOiEFIiuET_AuZRMOFLNAE7v2_pY2hZx1hoCPcsQAvD_BwE
https://magazin.recepty.cz/clanky/vanocni-jedle-darky-domaci-liker-cokolada-i-karamelky-229.html
https://www.vareni.cz/magazin/recept-na-domaci-bylinkovou-sul-krok-za-krokem/
https://www.toprecepty.cz/recept/42950-bylinkova-sul/
https://www.toprecepty.cz/recept/6684-peceny-caj/
https://fresh.iprima.cz/peceny-caj-na-zahrati
https://www.recepty.cz/recept/nakladany-balkansky-syr-iii-13038
https://www.toprecepty.cz/recept/9451-nakladany-balkansky-syr/