Mrazák a mrazení potravin je jedna z nejpoužívanějších metod pro uchování potravin. Samotné mrazení potravin je vlastně jednoduchý způsob, jak potraviny zakonzervovat. Díky tomu můžeme předejít plýtváním a vyhazováním potravin. Pozor, ne všechny potraviny můžeme však zamrazit. Některé potraviny mohou ztrácet svoji kvalitu, u některých potravin je zase vhodné je předem tepelně opracovat.
Víte, jak správně mrazit a co do mrazáku patří a nepatří?
1.Péče o mrazák
Každý spotřebič v domácnosti potřebuje svoji údržbu a není tomu jinak i u mrazáku. Pokud se o něj budete pravidelně starat, odvděčí se vám úspornějším chodem, než by tomu tak bylo při zanedbávání. Mrazák byste měli čistit jednou za rok, pokud ho používáte pravidelně. Jestliže do něj chodíte sporadicky a máte ho třeba na chatě, tak je potřeba ho čistit několikrát do roka. Jak taková údržba probíhá?
- Mrazák vypojíte ze zásuvky.
- Vyndáte veškeré zmrazené potraviny. Potraviny, které se dlouho rozmrazují naskládejte do termotašky. Potraviny, které naopak rychle rozmrzají dejte do lednice. Jedná se například o zmrzlinu.
- Otřete všechny šuplíky, vnitřek mrazáku a také těsnění.
- Naskládejte vše zpátky.
2. Uspořádání mrazáku
Stejně tak jako lednice, tak i mrazák má své uspořádání. Rozhodně byste neměli mít mix ovoce, zeleniny a masa v jednom šuplíku. Vyčleňte si jeden šuplík na maso (drůbež, ryby). Do další přihrádky dejte ovoce a zeleninu a v neposlední řadě si vyčleňte místo na hotové pokrmy a polotovary.
3. Uchování potravin v mrazáku
Potraviny v mrazáku většinou skladujeme delší dobu, a proto je vhodné dodržovat pár zásad. Hlavně jestli si potraviny mrazíte sami a nekupujete je rovnou zmrazené.
- Obaly – každá potravina v mrazáku by měla být řádně zabalena. Můžete použít různé plastové nádoby, které jsou určené do mrazáku nebo speciální mrazící pytlíky. Špatně zabalená potravina vysychá a ztrácí svoji chuť, barvu a může se stát pak nepoužitelnou a zbytečně skončí v koši.
- Vše pečlivě popisujte – najděte si svůj systém, při kterém každou vámi zmrazenou potravinu popíšete. Důležité je napsat datum zmrazení a druh potraviny např.: krkovice, kuřecí plátek atd. Zejména u masa je pak těžko poznatelné, o jaký druh masa se jedná.
- Kapacita mrazáku – je vhodné nenaplnit celý mrazák až tzv.: po strop. I v mrazáku by měl zůstat určitý prostor, díky kterému bude v mrazáku cirkulovat vzduch.
- Pravidelná kontrola – pravidelně kontrolujte své zásoby, ať máte přehled, které potraviny je nutné dokoupit. Dále i zároveň víte, které potraviny je dobré už spotřebovat a nestane se vám pak, že z mrazáku vyndáte potraviny i víc než dva roky staré.
- Znovu nezmrazujte – pokud už jednou mrazenou potravinu necháte rozmrznou, znovu ji nezmrazujte.
4. Co smí a nesmí do mrazáku?
Potraviny vhodné k mrazení
- Maso – drůbež, ryby, ostatní druhy mas
- Máslo
- Hotová jídla
- Polotovary – uchováváme v původním obalu
- Těsta – těsta pečlivě zabalte do potravinové fólie. Nezapomeňte nadepsat datum a druh těsta.
- Pečivo – drobné pečivo, jako jsou rohlíky, housky zmrazte co nejčerstvější a ve vhodném igelitovém sáčku. Chleba si můžete před krájet na jednotlivé krajíce. Krajíce mezi sebou oddělte pečícím papírem a takto naporcovaný chléb zabalte do vhodného sáčku.
- Zelenina – ke zmrazení se hodí špenát, mrkev, květák, hrášek, brokolice aj. Rajčata je vhodné připravit do podoby pyré a potom zmrazit. Před samotným mrazením zeleninu omyjte, nakrájejte na menší kousky. Můžete také vyzkoušet blanšírování – krátké povaření ve vodě a potom prudké zchlazení v míse se studenou vodou a ledem. Zastaví se tak proces varu a zelenina zůstane chutná a zachová si i svoji barvu.
- Ovoce – vhodné jsou švestky, meruňky, borůvky, jahody. Švestky a meruňky zbavte pecek. Ovoce určené k mrazení pečlivě omyjte, nechte oschnout a zmrazte v krabičce, tak aby zbytečně nedošlo k poškození plodů.
- Ovoce a zeleninu rozmrazujte ve studené tekoucí vodě. Dále tepelně upravujte. Ovoce na koláč nerozmrazujte, ale použijte je rovnou zmrazené.
- Houby – houby před zmrazením řádně očistěte a blanšírujte, poté je zmrazte.
- Bylinky
Potraviny nevhodné k mrazení
- Mléko a mléčné výrobky – bohužel u těchto výrobků se po rozmrazení mění jejich struktura a chuť, která je po většinou hořká. Zmrazit z mléčných výrobků můžete akorát máslo a tvrdé sýry.
- Rozmrazené potraviny – ať už se jedná o zeleninu, ovoce či maso, pokud je jednou rozmrazíte znovu je již nezmrazujte. Při rozmrzání se v nich začnou množit bakterie a potraviny se vlastně pomalu začínají kazit.
- Sycené nápoje, nápoje ve skleněných lahvích – pozor po zmrznutí hrozí exploze.
- Celá vejce
- Některé druhy ovoce a zeleniny – zejména druhy obsahující vysoký podíl vody – saláty, okurky, ředkvičky, syrové brambory, jablka, melouny, avokádo, ananas, citrusy.
5. Rozmrazování potravin
- Nejlépe je vyjmout potravinu z mrazáku a umístit ji do lednice, kde bude pomalu rozmrzat.
- Rozmrazování pomocí mikrovlnné trouby – inteligentní mikrovlnné trouby mají program na rozmrazování potravin.
- Rozmrazování v troubě – některé druhy těchto spotřebičů mají program rozmrazování potravin.
Autor: Mgr. Jana Kolářová
Zdroje:
https://bydlimeutulne.cz/radna-pece-o-mrazak-zajisti-jeho-spravne-fungovani-a-dlouhou-zivotnost/
https://www.westwing.cz/inspiration/tipy-a-navody/skladovani-potravin/jak-spravne-skladova-potraviny-v-mrazaku/
http://www.milujivareni.cz/kucharska-skola/466-mrazeni/
https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/co-nesmi-do-mrazaku-30000207.html
https://www.ireceptar.cz/zdravi/jake-potraviny-nepatri-do-mrazaku-30000525.html
FOUROVÁ, Karolína. Výživná kniha o jídle. Praha: Euromedia Group, 2022. Esence. ISBN 978-80-242-8229-9.