Voňavý čaj z exotiky

Tentokrát vám dáme tip, čím se v zimě zahřát, doplnit vitamíny a minerální látky a zároveň hydratovat

K sychravému počasí neodmyslitelně patří šálek horkého čaje, který zahřeje, hydratuje, a navíc může dobře chutnat. Dnes si povíme o variantě čaje, který má nasládlou chuť, obsahuje řadu prospěšný látek a je vhodný i pro děti.

Čajovec kapský Aspalathus linearis

Čajovec kapský nebo čajovníkovec kapský budete nejspíš znát pod názvem rooibos. Jedná se o rostlinu rostoucí v Jižní Africe. Patří do čeledi bobovitých. Je to vytrvalá suchomilná rostlina dorůstající do výšky jednoho metru. Má jemné jehličkovité listy a drobné žluté květy. Jehličkovité listy se ručně sbírají v průběhu srpna a ukládají se do vaků. Poté je čeká fermentace a nasekání, kdy se ze zeleného rooibosu stane červený. Sehnat můžete obě varianty u zelené varianty neproběhne fermentace. Často se nápoji z rooibosu také říká červený nebo horský čaj, i když se o čaj v pravém slova smyslu nejedná. V Jižní Africe je nápoj z čajovníku považován za zázračný a pijí ho tu i malé děti. Neobsahuje kofein, ale obsahuje spoustu dalších prospěšných látek. Také obsahuje malé množství tříslovin, a tudíž není tak trpký.

Živiny obsažené v rooibosu

  • minerální látky – draslík, sodík, vápník. železo, zinek
  • vitamíny – vitamín C, E
  • lavonoidy – působí jako silné antioxidanty – dokážou na sebe vázat volné radikály, díky čemuž jsou buňky lépe chráněné před poškozením
  • neobsahuje kofein

Vliv na zdraví

  • má proti rakovinotvorné účinky
  • podílí se na snížení krevního tlaku
  • pomáhá s nespavostí
  • pomáhá při bolestech hlavy
  • posiluje imunitní systém
  • ochrana před alergickými reakcemi
  • příznivě pomáhá při stresu – mírní vyčerpání
  • tlumí střevní křeče
  • má protizánětlivé účinky – mírní ekzémy
  • antibakteriální účinky

Využití

Kromě kuchyně najde rooibos využití také v kosmetice. Skvěle se hodí na kožní problémy. Malým dětem pomáhá při zmírnění, kolik a křečí v břiše.

Užití a skladování

Správně se rooibos vaří, dokud kousky rooibosu neklesnou ke dnu nádoby, což trvá asi 10 minut. Dále si nápoj můžete připravit, jako klasický černý čaj, což znamená, že ho zalijete horkou vodou a přiklopíte nádobu a necháte vylouhovat 6-10 minut. Nápoj si můžete dochutit ještě například medem. V létě si naopak můžete připravit studený rooibos – necháte ho vychladnout a přidáte si do něj například ještě skořici. Rooibos můžete popíjet v průběhu celého dne. Kromě odvaru můžete rooibos využít i do omáček nebo polévek. Dodá vašemu jídlu zajímavou barvu a exotickou chuť. Rooibos si nejlépe uskladněte v plechové uzavíratelné nádobě, kam nemá přístup sluneční světlo.

Autor: Mgr. Jana Kolářová

Zdroje:

https://www.atlasrostlin.cz/bylinky/cajovnikovec-kapsky

https://www.ireceptar.cz/specialy/idealni-piti-pro-zimni-vecery-zkuste-rooibos.html

https://poznani-magazin.cz/15-zdravotnich-ucinku-caje-rooibos-na-nase-zdravi/

https://www.rehabilitace.info/caje/rooibos-caj-a-jeho-ucinky-na-nase-zdravi/

http://cajovy.blog/rooibos-napoj-zivota/

https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/caj-rooibos-tak-trochu-caj-necaj/

Mohlo by vás dále zajímat