A máme tady opět období, kdy se kolem nás line vůně vanilky, badyánu a skořice a možná jste se už pustili do pečení vánočního cukroví. Kokosový ořech má mnoho využití a my se dneska vypravíme na cestu za exotikou a povíme si, jak prospěšný je pro naše zdraví.
Kokos obecný – Cocos nucifera
Kokosové palmy jsou v současné době rozšířeny ve všech tropických oblastech světa. Kokosová semena mohou plavat v moři, a tak se dostat i na vzdálená místa. Na rozšíření kokosové palmy měli však vliv i mořeplavci, a to zejména Holanďané a Portugalci.
Kokosová palma plodí až po 7 letech. Plody dozrávají až jeden rok. Palma může kvést až 13x do roka.
Opravdu je to ořech?
Kokosové ořechy jsou ve skutečnosti pecky, které pocházejí z velkých peckovic, což je plod kokosové palmy a jedná se tudíž o ovoce. Z kokosové pecky, což je vlastně semeno, může vyrůst nová palma. Kokosové semeno je největší semeno na světě.
Živiny obsažené v kokosu
- bohatý zdroj tuků – nasycené mastné kyseliny
- z minerálních látek je to především vápník, železo, draslík a fosfor
- vitamíny – vitamín A, C, E a některé vitamíny skupiny B
- kyselina listová
- vláknina
- bílkoviny
Vliv na zdraví
- konzumace kokosu má pozitivní vliv na naše vlasy, nehty a kosti
- podporuje naši imunitu
- podporuje paměť
- vliv na trávicí soustavu – zejména při potížích s trávením
- snižuje krevní tlak
- prevence rakoviny prostaty a prsu
- pomáhá chránit před viry, bakteriemi, plísněmi
Jak poznat zralý kokos?
Zralý kokos má hnědou skořápku. Pokud s ním zatřesete a uslyšíte přelévat v něm tekutinu – jedná se o mladý kokos s minimem dužiny. Pokud naopak téměř neslyšíte vodu přelévat – jedná se o starší kokos s velkým množstvím dužiny. Pokud kokos otevřeme a dužina má šedivou barvu, tak takový kokos už nekonzumujte, je zkažený. Správně má být dužina bílá.
Nezralé kokosy jsou zelené a k nám se dováží bílé, ve tvaru válce. Zelená slupka je osekaná kvůli úspoře místa při přepravě. Uvnitř je velké množství kokosové vody. Kokos vybírejte, co nejbělejší.
Skladování kokosu
Dužinu můžeme skladovat v lednici maximálně 7 dní. Dále ji můžeme zamrazit. V mrazáku nám může vydržet až 3 měsíce. Sušený kokos vydrží maximálně 1 rok.
Jak kokos otevřít?
Kokos můžete otevřít pomocí pilky nebo kladívka. Druhou možností je předehřát troubu na 180 °C a kokos do ní vložit na cca 20 minut. Buď sám pukne nebo ho poté rozlomíte rukou.
Využití kokosu
Používá se zejména v potravinářství, nejčastěji v této podobě:
- sušený kokos – často používáme do dezertů a dortů.
- kokosová mouka – je rozemletá usušená dužina, můžeme ji použít do omáček, palačinek a je bezlepková
- kokosové mléko – vyrábí se průmyslově z dužiny kokosu
- kokosový olej – získává se z čerstvě sklizených ořechů
- zkvašené kokosové mléko – výroba alkoholického nápoje arak
Kokos se také hojně používá v kosmetice. Nejčastěji do krémů, mastiček, masážních olejů aj.
Z kokosu se získává textilní vlákno, ze kterého se vyrábí koberce nebo lodní lana. Z kokosových skořápek se vyrábějí misky
Tip: Doma si můžete společně s dětmi vyrobit ze skořápky od kokosu krmítko pro ptáčky.
Autor: Mgr. Jana Kolářová
Zdroje:
https://botany.cz/cs/cocos-nucifera/
https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/tajemstvi-kokosoveho-orechu.html
https://www.kucharidodomu.cz/zajimavosti/kokos:-nejvetsi-seminko-sveta.html
https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/kokos-a-jeho-vliv-na-zdravi-a-krasu/
https://www.kaloricketabulky.cz/potraviny/kokosovy-orech-cerstvy
https://www.mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/kokos-je-skutecne-dobry-na-hubnuti-a-povzbuzuje-imunitu-4112.html
https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-poznat-zraly-kokos-30001109.html
https://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/kokosovy-orech/kokosovy-orech-kokos-popis.htm