Když se řekne podzim, tak si každý vybaví barevné listí, dýně a kaštany. My se dnes podíváme na kaštany, které se dají konzumovat a jak je u nás dobrým zvykem, prozradíme, jak jsou našemu zdraví prospěšné.
Jsou všechny kaštany jedlé? Kdepak, existuje několik druhů kaštanů. Ty, které většina z nás zná se hodí spíše na podzimní dekoraci a pocházejí z Jírovce maďalu. Ty jedlé, pocházejí z Kaštanovníku setého.
Kaštanovník jedlý - Castanea sativa Mill.
Kaštanovník jedlý pochází pravděpodobně z jihovýchodní Evropy. Patří do čeledi bukovitých a není tudíž příbuzný k našemu Jírovci maďalu. V minulosti byl vysazován v mnoha oblastech, a to i u nás v Čechách, kde byl ozdobou zámeckých parků. Kaštanovník je listnatý opadavý strom, který může dorůstat až do výšky 20 metrů. Kaštanovníky se dožívají až několika set let. Plody – kaštany jsou ukryty v ozdobné číšce. U pěstovaných druhů, kdy mají větší velikost se nazývají marony. Sbírají se v září až říjnu.
Obsah živin
- obsahují velké množství škrobu
- neobsahují však fruktózu ani glukózu
- obsahují omega 3- mastné kyseliny
- z vitamínu obsahují zejména vitamín C a vitamíny B1, B2 a B6
- z minerálních látek draslík, železo, hořčík a vápník
Vliv na zdraví
- prevence hypertenze – díky vysokému obsahu draslíku
- zdroj energie pro naše tělo
- podpora tvorby mateřského mléka
- posílení svalů
- příznivě působí na kardiovaskulární systém
Jedlé kaštany v kuchyni
Kaštany můžeme péct anebo vařit. Vyrábí se z nich také kaštanová mouka, ze které se pečou např.: placky nebo se z ní vyrábí kaše. V některých zemích se z nich dokonce vyrábí kaštanové pivo. Pokud si kaštany nasbíráte venku v přírodě, tak je pak musíte nechat dobře proschnout. Při nákupu v obchodu si kaštany dobře prohlédněte, aby nebyly napadeny plísní. Doma je však rychle spotřebujte anebo je povařte, vyloupejte a zamrazte. Při rozmrazování si však dejte pozor a rozmrazujte je při pokojové teplotě. Pokud chcete kaštany péct, nezapomeňte jim vždy naříznout slupku jinak se z nich stane v troubě malá časovaná bomba. Před samotným pečení kaštany minimálně na jednu hodinu namočte a poté jim nařízněte slupku. Kaštany pečeme na 200 °C a po 10 minutách je ochutnáme.
Zajímavost
U nás se jedlé kaštany většinou pojí s časem před Vánoci, kdy si je pečené můžete zakoupit na vánočních trzích. V zemích, kde se jedlé kaštany hojně vyskytují se konzumují po celý rok. Dřevo kaštanovníku je také velmi žádané a vyrábějí se z něj např.: parkety.
Autor: Mgr. Jana Kolářová
Zdroje: https://botany.cz/cs/castanea-sativa/
https://www.ireceptar.cz/zahrada/kastanovnik-jedly-aneb-vse-o-pestovani-sladkych-maronu.html
https://www.havlis.cz/karta.php?kytkaid=856
https://www.magazinzdravi.cz/kastan-jedly
http://www.jedlykastan.cz/sklizen-plodu-1404041386.html
https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/jedle-kastany-nasemu-zdravi-prospivaji/C