Žlutý nebo červený? Určitě jste si už i vy v obchodech všimli, že se dají koupit různé druhy melounů, které můžeme rozdělit na dvě skupiny, a to na vodní melouny a cukrové melouny.
Vodní meloun Citrullus lanatus
Vodní meloun řadíme do čeledi tykvovitých a jedná se tudíž o plodovou zeleninu. Pochází z Afriky. V současné době se pěstuje i v Americe, Austrálii, Asii a Evropě. První zmínky o melounu pochází z Egypta (kolem roku 2000 př.n.l.). V současné době můžete na pultech obchodů objevit i verze bez pecek či mini melouny.
Obsah živin:
• obsah vody až 90 %
• kyselina listová • vitamíny C, A, B
• lykopen – karotenoid – má antioxidační účinky
• z minerálních látek – železo, draslík
Cukrový meloun Cucumis melo L
Cukrový meloun patří též do čeledi tykvovitých. Původně se vyskytoval v tropické Africe, Přední a Střední Asii a možná i v Indii. Tento meloun znali starověké národy, jak v Egyptě, tak i například v Japonsku. Všeobecně, ale byl více rozšířený vodní meloun. Cukrové melouny byly více využívány, jako zelenina. Plody mohou obsahovat až 80% dužiny. Většinou je konzumujeme čerstvé, ale existují i druhy k uskladnění. Některé druhy jsou jedlé až po uvaření. V Asii zase využívají mletou sušenou dužinu do pečiva. Celá rostlina se dá využívat, jak v kosmetickém, tak lékařském odvětví.
Obsah živin:
• až 90% vody
• bílkoviny
• sacharidy
• vitamín C, A
• beta karoten
Další varianty cukrového melounu a jeho vlastnosti:
• Cukrový meloun
Slupka melounu je žlutá. Výborně chutná s parmskou šunkou.
• Galia
Chuťově připomíná nektarinky. Plod má žlutou kůru, uvnitř je však nazelenalý. Pochází z Asie. Můžete si ho přidat do salátu.
• Charentais
Jeho chuť připomíná ananas, voní medově. Na povrchu má tmavě zelené pruhy, které se střídají světle zelenou kůrou. Dužina má barvu meruněk.
• Piel de Sapo
Pěstuje se ve Španělsku. Dužina barvou připomíná šampaňské. Můžeme ho použít do salátů. Meloun neustále zraje.
• Cantaloupe
Chuť je podobná ananasu. Dužina je oranžová. Plod většinou váží kolem 1 kilogramu.
Vliv na zdraví:
- močopudné účinky
- hydratace organismu
- posiluje imunitu
- příznivě působí na krevní oběh
- laxativní (projímavé) účinky
Melounová limonáda
Čas na přípravu: 15 minut
Suroviny:
• vodní meloun
• citrónová šťáva
• vychlazená voda
• máta
• trochu cukru
Popis přípravy
Meloun rozkrájíme, vypeckujeme a dužinu dáme do mixéru. Přidáme trochu vody a citrónové šťávy. Vše rozmixujeme. Přelijeme do džbánku a rozředíme dle chuti ještě vodou. Můžeme případně dosladit trochou cukru. Na závěr do sklenice přidáme mátu. Dobrou chuť:-)
Autor: Mgr. Jana Kolářová
Zdroje: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/je-meloun-ovoce-nebo-zelenina-plus-jak-poznat-ze-je-opravdu-zraly
https://botany.cz/cs/citrullus-lanatus/ https://botany.cz/cs/cucumis-melo/ https://www.magazinzdravi.cz/vodni-meloun
https://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/gallia/meloun-gallia-popis.htm
https://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/charentais/charentais-popis.htm https://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/luty-cukrovy-meloun/luty-cukrovy-meloun-popis.htm https://www.magazinzdravi.cz/zluty-meloun
Photo by Juja Han on Unsplash