Nastal čas dovolených a letních radovánek, kdy často vyrážíme do přírody za různými aktivitami. Jednou takovou oblíbenou aktivitou je sběr lesních plodů. V dnešním článku se lesním plodům budeme věnovat. Ukážeme si, čím prospívají našemu tělu a jak některé z nich použít v kuchyni.
- Brusnice borůvka - Vaccinium myrtillus
Brusnice borůvka je opadavý keřík, který kvete od dubna do června. Sbírají se listy a plody, které se suší na slunci.
Plody obsahují například kyselinu jablečnou, pektin a různá barviva.
V listech najdeme glukokininy, což jsou látky, které snižují hladinu cukru v krvi a mají význam zejména v diabetologii.
Účinky borůvek na zdraví:
- proti průjmům
- působí antibakteriálně proti stafylokokům
- desinfekce ústní dutiny
Účinky odvaru z listů:
- působí při zánětech močového měchýře
- na žaludeční křeče
- snižuje hladinu cukru v krvi
Co se z borůvek vyrábí?
Můžeme z nich vyrobit džemy, kompoty, ale třeba i sirup.
- Brusnice brusinka - Vaccinium vitis-idaea
Brusnice brusinka je stále zelený keřík, který kvete od května do července. Sbírají se stejně jako u borůvky listy i plody. Listy se suší buď na slunci nebo při nízkých teplotách.
Brusinka obsahuje vitamín C, kyselinu šťavelovou, barviva, aj.
Účinky na zdraví:
- mají zejména močopudné vlastnosti a tak se užívají při zánětech močového měchýře a močových cest
- působí mírně proti průjmově
Co z nich může vyrobit?
Opět se z nich vyrábí různé kompoty, džemy a mnoho dalšího.
- Ostružiník maliník - Rubus idaeus
Ostružiník maliník je keř, který roste v lesích, ale i na jejich okraji nebo se s ním můžeme setkat na stráních. Lidé začali maliník pěstovat v 16. století a v dnešní době si ho řada lidí pěstuje na svých zahradách.
Sbírají se plody a listy, které se pak suší. Plody obsahují vitamín C a mají antibakteriální a antivirové účinky.
Užití listů a jejich účinky na zdraví:
- na záněty dutiny ústní
- působí proti průjmové
- nemoci horních cest dýchacích
- při porodních potížích
Účinky plodů:
- přispívají pro zdraví očí
- prevence proti rakovině
Recept
Čas na přípravu: 10 minut
Suroviny:
- bílý jogurt
- lžíce medu
- hrst ovesných vloček
- lesní ovoce dle chuti
Postup:
Do misky si přendáme bílý jogurt a ochutíme ho lžící medu. Přidáme hrst ovesných vloček a necháme chvilku odstát. Mezitím si připravíme ovoce, které omyjeme a případně pokrájíme na menší kousky. Ovoce přidáme do jogurtu.
Dobrou chuť!
Autor: Mgr. Jana Kolářová
Zdroje:
https://botanika.wendys.cz/index.php/14-herbar-rostlin/362-vaccinium-myrtillus-boruvka
http://www.kvetenacr.cz/detail.asp?IDdetail=178
https://botanika.wendys.cz/index.php/14-herbar-rostlin/458-vaccinium-vitis-idaea-brusinka
http://www.kvetenacr.cz/detail.asp?IDdetail=462
https://www.priroda.cz/lexikon.php?detail=132
https://www.magazinzdravi.cz/list-maliniku
https://www.mojezdravi.cz/prirodni-medicina/proc-jist-maliny-pomohou-zhubnout-zlepsit-zrak-i-s-prevenci-rakoviny-4870.html
Photo by Artur Rutkowski on Unsplash