Pojďte nahlédnout do našich zdravých a rychlých receptů. Do přípravy večeře můžete zapojit i děti. Tentokrát pro vás máme tři recepty na jednoduché pokrmy. Dobrou chuť!
- Mrkvová pomazánka s tvarohem
Čas na přípravu: 15 minut
Suroviny:
- 3 větší mrkve
- 1 polotučný tvaroh
- sůl dle chuti
- citrónová šťáva
Postup:
Mrkve očistíme a nastrouháme najemno, zakápneme citrónovou šťávou a přidáme tvaroh. Směs osolíme dle chuti a pořádně promícháme. Mažeme na žitné nebo špaldové pečivo.
Tip 1.
Do pomazánky můžeme přidat nadrobno nakrájenou cibulku.
Tip 2.
Místo tvarohu můžete použít žervé.
Tip 3.
Zkuste zapojit děti a vyrobte si s nimi domácí žervé. Stačí vám k tomu bílý jogurt, plátýnko a vyšší uzavíratelná nádoba.
Pokládáte si otázku, proč vlastně mrkev jíst? Mrkev je vhodná v syrovém stavu ke svačině. Obsahuje široké spektrum vitamínů a minerálních látek například vitamín A, vitamín C, fosfor, draslík, aj. Dokonce nám chrání sliznici žaludku a střev.
2. Teplý zeleninový salát s černou čočkou
Čas na přípravu: 35 minut
Suroviny:
- 100 g černé čočky beluga
- bobkový list
- 2 červené papriky
- 2 žluté papriky
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- sušená rajčata
- sůl dle potřeby
- lžička majoránky
- olej dle potřeby
Postup:
Černou čočku uvaříme společně s bobkovým listem dle návodu. Mezitím si nakrájíme nadrobno cibuli, červené a žluté papriky, pokrájíme i sušená rajčata. Mrkev nastrouháme nahrubo. Cibuli necháme zesklovatět, přidáme mrkev, papriku a sušená rajčata. Česnek prolisujeme a přidáme ke směsi. Vše opékáme asi 5 minut. Poté přidáme uvařenou čočku. Dochutíme majoránkou a solí a vše promícháme.
Tip 1.
Pro zjemnění můžete přidat trochu smetany anebo rozpuštěného žervé.
Tip 2.
Salát můžete ještě ozvláštnit nastrouhaným parmezánem.
Luštěniny do našeho jídelníčku neodmyslitelně patří. Čočka obsahuje vysoké množství bílkovin. Dále je zdrojem železa a dalších látek, které se podílejí na tvorbě červených krvinek. Má vysoký obsah vlákniny. Tu potřebujeme pro správné fungování střev. V neposlední řadě je také zdrojem sacharidů.
3. Těstoviny s rajčatovou omáčkou a mozzarelou
Čas na přípravu: 20 minut
Suroviny:
- těstoviny
- 1 cibule
- rajčatové pyré
- sůl
- bazalka
- nastrouhaná mozzarela
- olivový olej
Postup:
Těstoviny uvaříme dle návodu. Mezitím si nakrájíme nadrobno cibuli. Na pánev dáme trochu olivového olej a rozehřejeme. Přidáme cibulku a opékáme až do zesklovatění. Poté přidám rajčatové pyré a necháme provařit. Nakonec osolíme, dáme bazalku a omáčku promícháme. Při servírování posypeme těstoviny s omáčkou mozzarelou.
Tip 1.
Do omáčky můžete přidat i další zeleninu např.: papriku, cuketu, aj.
Tip 2.
Těstoviny můžete nahradit například bulgurem.
Říkáte si, kterou hlavní živinu těstoviny obsahují? Těstoviny jsou bohatým zdrojem sacharidů. Můžete si vybírat z velkého množství různých druhů. Nejčastěji se však dělí na vaječné, bezvaječné a celozrnné. Celozrnné těstoviny jsou dobrou volbou z hlediska vyššího obsahu vlákniny.
Autor: Mgr. Jana Kolářová
Zdroje:
http://mamavkuchyni.cz/cerna-cocka-s-lucinou-a-zeleninou-od-1-roku/
http://fresh.iprima.cz/recepty/teply-salat-z-cocky
https://www.magazinzdravi.cz/cocka
http://www.fitvit.cz/clanek/testoviny
TRENCHI, Cinzia. Detox: recepty a tipy, jak najít rovnováhu a zdravý život. Přeložil Běla SÝKOROVÁ. Praha: Dobrovský, 2016. Knihy Omega. ISBN 978-80-7390-491-3
Saláty a pomazánky pro každou příležitost: 1220 receptů. Teplice: Ladislav Timko, 2004. ISBN 80-903413-0-6.
Foto: Photo by Hal Gatewood on Unsplash