V dnešním článku se budeme zabývat rostlinou u nás známou jako zázvor. Podíváme se odkud pochází, jaký má vliv na naše zdraví a samozřejmě si ukážeme, jak ji můžeme využít v kuchyni.
Zázvor pravý – Zingiber officinale
Zázvor pravý je vytrvalá bylina, která dorůstá výšky 1 metru. Svým vzhledem připomíná cukrovou třtinu nebo rákos. Kvete žlutými květy a díky jeho vzhledu bývá často využíván jako okrasná rostlina v zemích s teplým klimatem.
Pochází pravděpodobně z jihovýchodní Asie. Využíval se již před 3 tisíci let v Indii, Číně, Vietnamu. Dokonce ho používali i v antickém Řecku či Egyptě. Arabští obchodníci ho dováželi jako velmi oblíbené koření, protože přežil cestu v teplém počasí.
Z rostliny využíváme oddenky, které jsou vláknité a téměř suché. Využíváme je čerstvé či sušené anebo v podobě šťávy.
Vliv na zdraví
Zázvor je aromatické koření, ale také i přírodní lék.
- podporuje trávení
- má protizánětlivé účinky
- používá se proti nevolnosti – často je i součástí léku proti nevolnosti
- pomáhá při nachlazení a chřipce
- pomáhá s trávením tuků
- má prohřívací účinky
- posílení imunity
Pozor při jeho užívání si musí dát zejména lidé s vysokým krevním tlakem, při potížích se žaludkem či žlučníkem.
Při nadměrném užívání může způsobit pálení žáhy a nevolnost.
Živiny obsažené v zázvoru
· 10-80 % vody
· těkavý olej gingerol – má silné protizánětlivé účinky
· vápník, železo, zinek, mangan, fosfor aj.
· z hlavních živin v něm najdeme jednoduché i složité sacharidy, tuky, bílkoviny
· obsahuje cca 2 % vlákniny
Zázvor a děti
- u dětí do 2 let není vhodné podávat zázvor
- děti starší 2 let s ohledem na hmotnost mohou konzumovat menší množství než dospělý, a to zhruba o třetinu (dospělý čerstvý zázvor 4 g a sušený 1 g)
Použití v kuchyni
Zázvor můžeme používat v několika podobách a to čerstvý, sušený či nakládaný.
- Omáčka, masa, sladké i slané pečivo
- čaje, marmelády
- je součástí lízátek, bonbonů
- příloha k sushi
Recept na zázvorový čaj
Suroviny:
- čerstvý zázvor
- med
- hřebíček
- celá skořice
- citrón
Postup:
Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemno. Množství volíme podle toho zda připravujeme pro děti či dospělé. (Dospělý 4 g a u dětí je to třetina z množství pro dospělého). Nastrouhaný zázvor dáme do konvice a zalijeme vařící vodou. Necháme vylouhovat 5 minut. Poté čaj přecedíme přes sítko, abychom odstranili kousky zázvoru. Přidáme šťávu z vymačkaného citrónu. Čaj necháme mírně zchladnout a přidáme hřebíček, skořici a med.
Tip:
Do zázvorového čaje můžete místo citrónové šťávy použít pomerančovou šťávu.
Dále hřebíček a skořici můžete nahradit bylinkami, a to například mátou.
Autor: Mgr. Jana Kolářová
Zdroje:
https://cs.medlicker.com/1230-zazvor
https://www.celostnimedicina.cz/zingiber-officinale-zazvor-lekarsky.htm
https://www.salviaparadise.cz/herbar-rostlin-zazvor-zingiber-officinale-c-736_1052.html
https://vitaminy-a-mineraly.zdrave.cz/co-vsechno-umi-zazvor/
https://www.skrblik.cz/navod/jak-jist-zazvor/
http://www.spektrumzdravi.cz/zazvor-a-jeho-ucinky-hrave-nahradi-lekare
TRENCHI, Cinzia. Detox: recepty a tipy, jak najít rovnováhu a zdravý život. Přeložil Běla SÝKOROVÁ. Praha: Dobrovský, 2016. Knihy Omega. ISBN 978-80-7390-491-3.
Photo by Dominik Martin on Unsplash