Název dnešního článku nám napovídá, že nejspíš budeme psát něco o chlupáčích, kteří přes zimu spí a probouzí se až na jaře. Nebojte se, medvěda lovit nebudeme a ani ho nijak kulinářsky upravovat. Budeme se bavit o rostlině, která roste na jaře a s medvědem ze zvířecí říše má společný právě název. Ano, uhádli jste. V dnešním článku se dozvíte něco o česneku medvědím.
Česnek medvědí – Allium ursinum
Česneku medvědímu se v dřívějších dobách také říkalo vlčí nebo psí. Lidé totiž dříve rostliny pojmenovávali i podle jejich užitečnosti. Z jejich pohledu tedy medvědí česnek nebyl nikterak užitečný, protože např.: ani krávy ho nechtěly spásat.
Česnek medvědí se vyskytuje zejména ve střední až západní Evropě. U nás ho můžeme nalézt roztroušeně po celém území. Najdeme ho od nížin až po hory. Daří se mu v lužních lesích, listnatých lesích a také v hájích. Má rád vlhkou a slabě kyselou půdu. Jedná se o vytrvalou bylinu, která kvete bíle.
Pěstování na zahradě
Tuto bylinu můžeme pěstovat i na zahradě nebo na balkoně v květináči. Nesmíte, ale zapomínat na častou zálivku, protože má ráda vlhké půdy a polostín. Na zahradě se jí bude dařit na severní straně v polostínu a v patřičně vlhké půdě. Cibulky zasadíte od května do listopadu. Se semeny však musíte počkat až na září – listopad.
Sběr v přírodě
Při sběru v přírodě si musíte dát pozor na několik věcí. Česnek medvědí se nesmí sbírat na chráněném území. Sběr ve chráněném území je pod pokutou. Dále můžete medvědí česnek zaměnit za konvalinku nebo vzácně za ocún. Konvalinka má však dva listy, které vyrůstají proti sobě ze společného stonku. Když to u česneku listy rostou přímo ze země. Dále česnek medvědí poznáte podle jeho charakteristické česnekové vůně. Česnekově voní jak květy, tak i listy.
Látky obsažené v česneku medvědím
- vitamín C
- vitamíny skupiny B
- látky s obsahem síry
- látka allicin
Vliv na naše zdraví
- má antibakteriální účinky
- přírodní antibiotikum
- působí pozitivně na krevní tlak
- posiluje imunitu
- protirakovinotvornné účinky
- proti plísním
- má močopudné účinky
Využití
Používá se zejména v kuchyni do omáček, polévek, ale i do másla. Použijete ho všude tam, kde klasický česnek. Pokud však chcete plně využít jeho léčebných schopností, tak je vhodné ho konzumovat čerstvý a syrový. Vařením a dušením se ničí jeho dobré vlastnosti.
Skladování
Čerstvý medvědí česnek vložíme do sklenice s vodou a sklenici umístíme do lednice. Takto nám v lednici vydrží až 5 dnů. Pokud ho potřebujete uchovat po delší dobu:
- zmrazení
- výroba pesta
- naložení do oleje
Salát z medvědího česneku
Čas na přípravu: 15 minut
Suroviny:
- listy česneku medvědího
- cherry rajčata
- salátová okurka
- olivový olej
- dle chuti sůl, pepř
Rajčata, okurku a listy česneku medvědího omyjeme. Vše pokrájíme nadrobno a dáme do misky. Zeleninu zakápneme olivovým olejem, přidáme koření a promícháme. Můžeme servírovat v malých mističkách.
Dobrou chuť!:-)
Autor: Mgr. Jana Kolářová
Zdroje:
https://botany.cz/cs/allium-ursinum/
https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/medvedi-cesnek-je-prvni-jarni-zivotabudic-vyzkousejte-nase-recepty
http://medvedi-cesnek.cz/pestovani-medvediho-cesneku/
https://www.magazinzdravi.cz/medvedi-cesnek
http://medvedi-cesnek.cz/ucinky/
https://www.bylinkovo.cz/medvedi-cesnek/
https://www.toprecepty.cz/recept/56516-salat-z-medvediho-cesneku-a-rajcat/
Photo by Pascal Debrunner on Unsplash