Mrkvovo-celerové placičky z dostupných surovin

Tyto placičky si zamilují děti i dospělí – a navíc využijete levnou sezónní zeleninu.

SUROVINY (cca 8 placiček)

  • 2 větší mrkve
  • 120–150 g celerové bulvy
  • 1 menší brambora
  • 1 vejce
  • 3–4 lžíce jemných ovesných vloček nebo strouhanky
  • 1 lžíce olivového či řepkového oleje
  • špetka soli (u malých dětí lze vynechat)
  • 1 lžička sýra pro jemnější chuť (např. Gouda)

POSTUP

  1. Mrkev, celer a bramboru nastrouhejte najemno.
  2. Smíchejte se zbylými surovinami a vytvarujte malé placičky.
  3. Pečte v troubě na 190 °C asi 25 minut, dokud nezezlátnou. (Lze i opéct na pánvi s kapkou oleje.)

 

Proč zařadit právě tyto placičky?

  • Mrkev dodává přirozenou sladkost a obsahuje beta-karoten, který tělo využívá k tvorbě vitaminu A.
  • Celer je zdrojem vitaminů skupiny B a minerálních látek, podporuje vitalitu.
  • Brambora zjemňuje chuť a pomáhá zasytit.
  • Ovesné vločky přinášejí vlákninu a energii na delší dobu.

Tip: Placičky chutnají skvěle teplé i studené – s jogurtovým dipem, kaší nebo jako svačina na cesty.

Mohlo by vás dále zajímat