Co (ne)patří do lednice

V dřívějších dobách se všechny suroviny pečlivě ukládaly - do komor, spižíren i poctivých kamenných sklepů.

V dřívějších dobách se všechny suroviny pečlivě ukládaly - do komor, spižíren i poctivých kamenných sklepů. Jiné potraviny se nakládaly do soli, aby déle vydržely. V dnešní moderní době má každá domácnost lednici, často také dvě. Zvykli jsme si do chladničky ukládat všechno, dokonce i to, co tam vůbec nepatří…

Proč? Protože obrovské množství surovin chladem ztrácí chuť i kvalitu. Často také rychleji zestárnou, zkazí se. Výčet potravin, které v lednici nemají co dělat, je obrovský, pojďme si tedy přiblížit nejčastější omyly v uchovávání potravin.

  • Ze zeleniny a ovoce do chladničky v žádném případě nepatří rajčata, okurka, avokádo, banány, hrušky, citrusové a další exotické plody. Rajčatům chlad brání v dozrávání a způsobuje nevýraznou moučnou chuť. Podobné je to s avokádem. Avokádo, které ještě potřebuje nějaký čas k tomu, aby dozrálo, do lednice nepatří. Proces dozrávání se zastaví.
  • Nadměrný chlad z lednice doslova likviduje čerstvé bylinky, ty navíc mají tendenci nasát veškeré pachy. Je proto dobré nechat je ve sklenici s vodou nebo pěstovat přímo v květináči. Bylinky vhodné k mražení můžeme uložit do mrazničky.
  • Na nadměrný chlad nedobře reagují také cibule, česnek a brambory. Česnek a cibule začnou rychle plesnivět a ztratí aroma i chuť. Brambory sice milují chlad a temno, ideálně však takové, které poskytuje obyčejný sklep. Ve velké zimě se škrob z brambor velice záhy začne přeměňovat na sacharidy.
  • Kupujete rádi celozrnné, čerstvé a nadýchané pečivo? V naději, že déle vydrží, jej často ukládáme do lednice. To je velká chyba. Jakékoli pečivo v chladničce tvrdne a druhy pečiva a chlebů, zabalených do typického celofánu, mohou začít plesnivět už další den po uložení.
  • Dochucovadla, jako jsou dipy a kečup, má většina z nás v lednici tak nějak ze zvyku. Přitom je to zcela zbytečné. Dipy, grilovací a jiné dochucovací omáčky, jejichž základ tvoří olej či ocet, vydrží dlouho i mimo lednici, třeba přímo na jídelním stole. Výjimku tvoří dipy a dochucovadla, jejichž složení je jogurtové, smetanové či majonézové, ty naopak v lednici být musí.
  • Podobně jako dochucovadla s oleji a octem v lednici zbytečně zabírá místo kečup, hořčice a většina neotevřených konzerv a nakládané zeleniny (čatní, salsy, oblíbené pickles a další). Hlavní složkou je tu opět ocet coby konzervant.

Kuriózní „chladničkové“ fámy

V posledních letech se světem šíří nový způsob uchovávání kávy. Milovníci této kofeinové lahůdky si svou poctivě umletou ukládají do dveří lednice nebo do spodních zásuvek, v naději, že si tak déle uchová své typické aroma. Opak je však pravdou. Podobně jako bylinky se káva v lednici stává silným pohlcovačem pachů, přitom své aroma rychle ztrácí.

Velké dilema vyvstává také při otázce, jak skladovat med. I když vám možná v kredenci nebo na kuchyňské lince zabírá místo, vyplatí se ho tam ponechat. Vlivem nízkých teplot med rychleji krystalizuje, což sice není důvod k obavám (zdraví prospěšné látky si uchovává na 100 %), ale zkuste si takový med namazat na chleba.

Obdobně je tomu i v případě olivových olejů. Ty kvalitní panenské v lednici houstnou a kondenzují, což je zbytečné a nežádoucí.

Jak správně skladovat potraviny?

  • Ovoci a zelenině dejte dostatek prostoru, uchovávejte je v košících, aby k nim mohl vzduch. Nikdy je příliš nevrstvěte na sebe, nebo začnou odspodu hnít a plesnivět.
  • Oleje skladujte v dobře uzavíratelných plechovkách nebo lahvích s neprůhledným sklem a bez obav je schovejte na tmavší místo do některé ze skříněk.
  • Med vždy dobře zavírejte a uložte tam, kde ho budete mít vždy po ruce. Dobře skladovaný med je prakticky nesmrtelný.
  • Bramborám, cibuli a česneku se dobře daří ve sklepě. Pokud ho nemáte, nevadí. Brambory uložte do papírového pytlíku a uchovávejte v temnějším a chladnějším prostoru bytu – vydrží tak opravdu dlouho. Cibule a česnek jsou nenáročné, stačí je uložit do misky nebo košíku. Cibule by však nikdy neměla být blízko brambor, spolu se příliš nesnesou.
  • Exotické ovoce a avokádo skladujte při běžné pokojové teplotě. Tyto plody jsou zvyklé na daleko vyšší teploty.
  • Pokud si chcete užít nezaměnitelnou chuť vláčného pečiva, pořiďte si chlebník. Ten můžete mít třeba i na stole. Pečivo v něm vydrží dlouho čerstvé, protože je chráněné před osycháním, a přitom může dýchat. Pokud si chcete pečivo uložit „do zásoby“, můžete jej zamrazit. Nikdy jej však nerozmrazujte v troubě (ani mikrovlnné).

Ukázková lednice

Správné skladování potravin je věda, nicméně je dobré věnovat tomuto tématu náležitou pozornost. Jedině tak zaručíme, že budeme konzumovat potraviny v tom nejlepším možném stavu. My i celá naše rodina.

Obecně platí, že do spodních přihrádek a zásuvek v lednici patří zelenina a ovoce, kterým teplo nesvědčí: ledové a jiné saláty, květák, kapusta, mrkev, celer, petržel, brokolice, řepa a další málo odolné druhy.

Ve spodní přihrádce (či mřížce) je chlad největší, dosahuje až -2 stupňů Celsia. Zde má své místo čerstvé maso. I to by se tu mělo zdržet maximálně tři dny a být perfektně zabalené v celofánu nebo uzavřené v nádobách.

V prostřední přihrádce bývá teplota „tak akorát“ pro otevřené paštiky a konzervy, uzeniny, vařené maso, ale také pro máslo, sýry, jogurty a mléko. Masné a mléčné výrobky dávejte vždy od sebe, aby se jejich mikroorganismy vzájemně nenapadaly.

V horní přihrádce bývá až 8 stupňů Celsia, uložit sem pohodlně můžeme jídla již vařená nebo pečená (omáčky, polévky, dezerty, moučníky…), dále mléčné výrobky.

Vůbec nejteplejším místem v chladničce jsou dveře, zde se teplota pohybuje až kolem 11 stupňů Celsia. Své čestné místo zde mají otevřené trvanlivé nápoje, vajíčka (raději vždy do speciálních přihrádek než do původních papírových plat), můžeme sem dát máslo, otevřené plechovky s ovocem, otevřené džemy, otevřené domácí zavařeniny (sladké i slané), a pokud nám zbyde dostatek prostoru a budeme klidnější, můžeme sem uložit také kečup, hořčici a dipy na olejové nebo octové bázi.

Autor: Alena Polakovičová

Zdroj: www.vitalia.cz

Mohlo by vás dále zajímat