Nechme děti chroupat mrkev!
Vyhrát si s přípravou mrkve se ale vyplatí: směle ji totiž můžeme zařadit k potravinám, které jsou výživově hodnotné.

„Už zase,“ protočí možná nejedno dítě ve školní jídelně oči, když dostane na talíř dušenou mrkev. Vyhrát si s přípravou mrkve se ale vyplatí: směle ji totiž můžeme zařadit k potravinám, které jsou výživově hodnotné.
Kde se vzala, tu se vzala
Věděli jste, že starověcí Římané na mrkev doslova nedali dopustit a že je také považována za jeden z nejdéle známých druhů zeleniny? Co se týče pěstování, je absolutně nenáročná, dokonce tak, že ji snadno vypěstuje i zahradník-amatér. Navíc se může chlubit výtečnou stravitelností - i proto se stává jednou z prvních potravin, zařazovaných do jídelníčku pro miminka, která přecházejí na tuhou stravu.
- Klasická sytě oranžová mrkev není jedinou odrůdou, kterou známe a můžeme pěstovat. Často se můžeme setkat také s mrkví, která má spíše žluté zabarvení.
- Mezi dětmi je oblíbená především tzv. „baby karotka“, typická menším vzrůstem, kulatější špičkou a jemnější, více nasládlou chutí.
Mrkev v superlativech
Přestože většinu této zeleniny tvoří voda (až 90 %) a jen malé procento patří proteinům, tukům a bílkovinám, nás budou zajímat zcela jiné bonusy. Nejdůležitějším z nich je přítomnost vitaminu A a B-karotenu, jeho provitaminu. Obě tyto látky jsou v mrkvi zastoupeny ve skutečně vysokém množství (na 100 g mrkve připadá zhruba polovina doporučené denní dávky vitaminu A a až 5 300 µg B-karotenu). Vitamin A i B-karoten jsou zcela nezbytné pro správnou funkci zraku, který prokazatelně zbystřují. Dobrou službu poskytují také pokožce, kterou vyživují a částečně chrání proti slunečním paprskům. Pokožka, která je dobře zásobena vitaminem A a B-karotenem, se snadněji opálí.
- Mrkev však nabízí mnohem víc: obsahuje také řadu minerálních látek, například kombinaci draslíku, fosforu a hořčíku, která podporuje imunitní systém.
- Nezanedbatelné je také množství kyseliny listové, kterou hojně užívají maminky v těhotenství (pro správný vývoj plodu) a která chrání funkce nervové soustavy.
- V zapomnění by neměla upadnout ani vláknina, která napomáhá správnému trávení a vyprazdňování.
Lahůdka na tisíc způsobů
Možná si kladete otázku, jak nejlépe mrkev zpracovat, aby si zachovala všechny zdraví prospěšné látky. Syrovou, nebo vařenou? Odpověď zní: jak je libo! Syrovou mrkev lze chroupat jen tak (posiluje zubní sklovinu), můžeme ji také nastrouhat a spolu s kapkou citronu a vlašských ořechů připravit dětem osvěžující mrkvový salát. 100% šťávu z mrkve lze využít k přípravě smoothie, přidávat ji do přesnídávek nebo džusů.
Pokud však chceme využít všechen vitamin A a zajistit dobré zpracování B-karotenu, je lepší mrkev tepelně upravit. Jako jeden z mála druhů zeleniny si i po vaření uchovává většinu prospěšných látek, množství B-karotenu dokonce zůstává beze změny. Vitamin A patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích, chceme-li z něj tedy vytěžit co nejvíce, měli bychom k přípravě mrkve využít i malé množství tuku (salát ze syrové mrkve zakápneme rostlinným olejem, mrkev nastrouháme na chleba s máslem, případně ji tepelně upravíme na troše kvalitního tuku). Mrkvová kašička chutná i těm nejmenším, a navíc dětem ulevuje od průjmů.
Jak vybrat dobrou mrkev?
Nejlepší je mrkev z vlastní zahrádky, ale dobrou zprávu máme i pro všechny, kdo zahrádku nevlastní: mrkev je skvěle dostupná, a to během celého roku. Při výběru se zaměřujeme na její vzhled (mrkev by neměly „zdobit“ černé nebo zelené skvrny). Ačkoli oku více lahodí souměrnost, neváhejte sáhnout po mrkvi různých tvarů, někdy až patvarů - je znamením, že byla pěstována volně, bez zásahů.
- Mrkev raději vždy oškrábejte, aby se zbavila i zbytků z pěstování nebo choroboplodných zárodků z hlíny. Z obou konců ji část odkrojte.
- V chladničce jí věnujte dolní patro. Máte-li k tomu vhodný prostor, zapíchejte nebo zahrabte mrkev do kopky hlíny (třeba ve sklepě), tak vydrží opravdu dlouho.
- Mrkev krájejte raději na větší kousky, aby se zachoval co největší podíl vitaminů.
- Dušené mrkvi stačí minimální množství vody a krátké podušení pod pokličkou.
- Mrkev zkonzumujeme co nejdříve, s narůstajícím časem zbytečně ztrácí vysoké procento zdraví prospěšných látek.
Zkombinujte vlastní fantazii a rozmanité dětské chutě a připravte malým nezbedníkům pokrm přesně podle jejich gusta! Mrkev si báječně rozumí nejen s vepřovým nebo hovězím masem, další kořenovou zeleninou, ale také s rozinkami, skořicí, ořechy, banánem, citronem a medem!
Více informací o báječných a zdraví prospěšných schopnostech ovoce a zeleniny si mohou děti osvojit v rámci lekce „Ovoce a zelenina“, která je součástí projektu Nestlé pro zdraví dětí.
Autor: Alena Polakovičová
Zdroj: www.joalis.eu