Ztlumit vše Další
Skladování potravin Kontaminace potravin Práce s potravinami Prevence nemocí
Ztlumit vše Další
V nejvyšším patře lednice je teplota vyšší, proto zde ukládáme trvanlivější potraviny nebo potraviny, které chceme po vyjmutí z lednice snadno natírat– třeba máslo nebo margarín. Mléčným výrobkům nesvědčí příliš nízké teploty. Ukládáme je proto do  vyšších míst lednice. Čerstvé maso, ryby a uzeniny nejsou tolik trvanlivé, proto je ukládáme do nižších míst lednice. Dbáme na to, aby byly uloženy v  uzavíratelné krabičce nebo uzavíratelných sáčcích, aby nebyly v kontaktu s jinými potravinami. Aby ovoce a zelenina vydržaly co nejdéle čerstvé, potřebují nízké teploty. Ukládáme je proto do nižších přihrádek v ledničce a snažíme se od sebe ovoce a zeleninu  oddělit. Do mrazáku ukladáme potraviny, které chceme uchovávat delší dobu. Zmrazit se dá ovoce, zelenina, maso nebo například zbytky již připraveného jídla. To pečlivě uchováváme do uzavíratelných krabiček nebo pytlíků. V mrazáku jídlo vydrží až 1 rok.
Ztlumit vše Další

Skladování potravin

Kořenová a cibulová zelenina
Cibule, česnek, brambory, mrkev a jiná kořenová nebo cibulová zelenina se skladuje na temných a suchých místech.

Trvanlivé potraviny
Těstoviny, rýže, mouka a podobné trvanlivé potraviny mají rády suché prostředí s pokojovou teplotou.

Exotické ovoce
Ovoci, které neroste v našich podmínkách, chlad lednice nesvědčí. Skladuje se proto v pokojových teplotách.

Nápoje, ochucovadla a konzervy
Olej, ocet, kečup a jiná ochucovadla, konzervy nebo neotevřené balené nápoje mohou být klidně skladovány mimo lednici.
Jejich trvanlivost bývá mnohdy velmi dlouhá.

Pečivo
Pečivo se nedoporučuje skladovat v igelitových pytlících. Hrozí, že navlhne a stane se tak náchylnější k plísním. Ideální je pečivo zabalit do látkové utěrky.

Jablka a hrušky
Na jablka a hrušky je v lednici příliš chladno. Skladují se proto na temnějších místech, kde je teplota nižší než ta pokojová, ale ne tak nízká jako v lednici.

Ztlumit vše Další

Než začneme jíst

Klikněte na ikonu a zjistěte,
co je dobré před jídlem udělat

Ztlumit vše Další

Složení & trvanlivost

Složení Nutriční hodnoty Doporučená denní dávka Datum spotřeby Složení Seznam všech surovin, ze kterých se výrobek skládá. Dávame pozor na množství přidaných látek, kterých by ve zdravé potravině mělo být co nejméně. Nutriční hodnoty Tabulka označuje, kolik energie v kilojoulech daná potravina obsahuje a jaké má množství sacharidů, tuků, bílkovin, vitamínů nebo minerálních látek. DDD Doporučená denní dávka neboli DDD představuje vědecky stanovené množství dané potraviny, které můžeme za za den sníst/vypít, abychom si udrželi vyvážený zdravotní stav. Datum spotřeby Datum, které nám určuje, do kdy je potravina použitelná. Po něm by se neměla jíst, i když je správně skladovaná. Minimální trvanlivost Datum označující minimální dobu, po kterou si potravina uchovává své specifické vlastnosti a je takzvaně zdravotně nezávadná, pokud je skladována správně.
Ztlumit vše Další

Přenašeč nemocí

Žloutenka Průjmová
onemocnění
Toxoplazmóza
nemoc přenášená
domácími zvířaty
Ztlumit vše Další

Kdy si umýt ruce

Když jsou viditelně špinavé Během práce v kuchyni
a manipulace s jídlem
Když jsme nemocní nebo
přijdeme do kontaktu
s nemocným člověkem
Po použití WC Po kontaktu se zvířetem Vždy před a po jídle